Gå til innholdet
Norsk | English
 

Begynnelsen

I år fyller Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse 30 år. Konkurransen ble stiftet i 1988, og blant initiativtakerne var Mariss Jansons, tidligere sjefdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester.

På den tiden var norsk musikkliv inne i en periode preget av økende internasjonalisering. Konkurransens formål var å skape en internasjonal musikkarena i Norge som kunne synliggjøre unge musikkutøvere, gi norske solister en mulighet til å bli vurdert opp mot et internasjonalt nivå, og oppnå internasjonalt fokus på norsk musikkliv.

Konkurransen ble stiftet som et samarbeidsprosjekt mellom en rekke sentrale norske musikk- og kulturinstitusjoner, blant annet Den Norske Opera & Ballett, Oslo Filharmoniske Orkester, Norges musikkhøgskole, NRK, Lindemans Legat og Norsk Tonekunstnersamfund.

I mars 2018 møtte vi Mariss Jansons i København, hvor han mottok Léonie Sonnings Musikkpris 2018 og dirigerte Mahler 2 med Det Kongelige Kapel. Han fylte 75 år tidligere i år og mottok et originalt kunstverk laget av H.M. Dronning Sonja som en bursdagspresang fra Oslo-Filharmonien og Oslo-Filharmoniens Venner. H.M. Dronning Sonja og Det kongelige hoff har vært viktige partnere med et brennende engasjement for konkurransen helt fra begynnelsen, og Mariss ble dypt rørt av denne spesielle bursdagspresangen.


Foto: Lars H. Flæten, daglig leder, DSIM, Ingrid Røynesdal, Adm. Dir., Oslo-Filharmonien, Mariss Jansons, Ane Wadd-Oseth, prosjektkoordinator, DSIM
Fotokreditering: Svein Wadd-Oseth
lars-ingrid-mariss-ane1-5