Gå til innholdet
Norsk | English
 

Jury

Birgitta Svendén, Sverige (juryleder)

birgitta-svendén_bw
Foto: Kungliga Operan


Birgitta Svendén er direktør og operasjef ved Kungliga Operan i Stockholm. Hun har bakgrunn som mezzo-sopran med en betydelig internasjonal karriere som Wagner-sangerinne. Hun er også et fullverdig medlem av Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm og æresdoktor ved Luleå tekniska universitet.

Svendén har vært involvert i mange av verdens store operascener. Hun har også vært en hyppig konsertsangerinne nasjonalt og internasjonalt, og ble utnevnt til Hoffsangerinne av det svenske kongehuset i 1995. 


Olga Kapanina, Russland

olga_bw_crop

Olga Kapanina er casting-direktør ved Bolsjojteateret i Moskva. Hun har tidligere vært operasjef ved Mikhailovsky Opera i St. Petersburg. Kapanina tok sin første mastergrad i piano ved Estonian National Academy of Music I 1976 og sin andre mastergrad i utøvende kunst ved St. Petersburg Conservatory i 1981.

Hun har vært førsteamanuensis ved St. Petersburg Conservatory i flere år har lang erfaring med å jobbe med unge sangere. Kapanina inviteres som jurymedlem til flere internasjonale sangkonkurranser. 


Pål Christian Moe, Norge

pal-moe_wilfried-hoesl

Foto: Wilfried Hoesl

Pål Christian Moe har lang erfaring innen casting og som kunstnerisk administrator og rådgiver. Han har jobbet med en rekke operahus, inkludert Den Norske Opera & Ballett, Glyndebourne Festival Opera, Lyric Opera of Chicago, Bayerische Staatsoper, Opéra National de Paris, L’Opera de Lille og National Theatre i Praha. Han gjør også vokal casting for Berliner Philharmoniker.

Moe er tidligere produsent og hadde stillingen som Head of Vocal Department ved Deutsche Grammophon Gesellschaft i Hamburg, hvor han også var ansvarlig for vokalproduksjoner.

 

Christoph Seuferle, Tyskland

seuferle-laugh_bw_crop

Christoph Seuferle er operasjef ved Deutsche Oper Berlin. Han har tidligere hatt ledende stillinger ved anerkjente operahus som Opéra National Montpellier, Opéra National de Paris, Grand Théâtre de Genève, Maggio Musicale, Chorégies d’Orange og Bayerische Staatsoper i München.   

Seuferle fullførte sine studier i musikkteater-regi ved University of Music i Wien. Han har vært operasjef for Deutsche Oper Berlin siden sesongen 2007/2008 og fungerte som direktør i mellomsesongen 2011/2012. I 2001 ble han kåret til Chevalier des Arts et des Lettres for sine tjenester i Frankrike.


Randi Stene, Norge

randi-stene_bw
Foto: Erik Berg

Randi Stene tiltrådte som operasjef i Den Norske Opera & Ballett i 2020, etter å ha vært casting-ansvarlig og operasjef i Trondheim Symfoniorkester og Opera. Mezzosopranen er utdannet fra Norges musikkhøgskole og Operaakademiet i København og har en betydelig internasjonal karriere bak seg både som operasolist og konsertsanger.

Stene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Cardiff Singer of the World i 1991 og da hun sang Octavian i Rosenkavaleren på Théâtre du Châtelet i Paris. Hun var fast tilknyttet Det Kongelige Teater i København som solist frem til august 2019. 


Diane Zola, USA

diane-zola_photo-unknown_crop

Diane Zola begynte ved Metropolitan Opera i juli 2018 som assisterende kunstnerisk leder, med ansvar for casting. Hun var tidligere kunstnerisk leder ved Houston Grand Opera, hvor hun startet som direktør for HGO Studio, et internasjonalt anerkjent akademi for unge operasangere, pianister/ pedagoger og dirigenter.

Som en del av hennes brennende engasjement for unge sangere har Zola gitt mesterklasser og konsultasjoner i store deler av USA, Europa og i Cape Town, Sør-Afrika. Hun har deltatt som jurymedlem ved flere internasjonale musikkonkurranser.


UTTAKSJURY

Karl-Magnus Fredriksson, Sverige

karl-magnus-fredriksson3716_redigerad-1-3

Karl-Magnus Fredriksson (baryton) har siden 1991 markert seg som både konsert- og operasanger. Siden 1999 har han vært tilknyttet Kungliga Operan i Stockholm. Han har opptrådd internasjonalt med ledende orkestre og dirigenter. Han er en kjent stemme i nordiske konserthus og fra opptredener på TV og radio. Han har også engasjert seg i produksjoner med samtidsmusikk. I 2004 ble han utnevnt som Kgl. Hoffsanger i 2013 mottok han Litteris et Artibus medaljen fra Hans Majestet Kong Carl XVI Gustaf av Sverige. Karl-Magnus er medlem av den Kungliga Musikaliska Akademien


Mona Julsrud, Norge

mona_julsrud-3

Mona Julsrud er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Royal College of Music i London. Hun har i mer enn tre tiår vært en etterspurt og aktiv konsertsanger både nasjonalt og internasjonalt. Hun har samarbeidet med dirigenter som Frans Bruggen, Philip Herreweghe og Fabio Biondi. Hennes repertoar strekker seg fra tidligere barokk til ny musikk og hun har sunget ved flere internasjonale festivaler. Hun har også gitt ut flere kritikerroste CD-innspillinger. Julsrud er professor i sang ved Norges musikkhøgskole

Paul Hopper

paul-hopper-headshot-3

Paul Hopper fungerer som Associate Artistic Administrator for The Metropolitan Opera hvor han overser rollebesetningen av biroller og dekker omtrent 25 produksjoner per sesong. Tidligere var han Assistant Artistic Director for Houston Grand Opera hvor han assisterte i langtidsplanleggingen av det kunstneriske og rollebesetningen, styrte spesielle kunstneriske initiativ, og guidet en stor variasjon publikummere i læren om opera. Paul er ofte jurymedlem for internasjonale sangkonkurranser.  


Dominik Licht, Tyskland

porträt-dominik-licht-wilfried-hösl-4

Dominik Licht er operasjef ved Bayerische Staatsoper i München. Han mottok sinB.Mus.in Voice Performance fra McGill Universitet i Montreal. Etter en periode med å synge i Chorus Dresden State Opera (Semperoper) bestemmer han seg for å følge en karriere bak scenen. Etter ulike stillinger ved State Theater Oldenburg, Theater Bremen og State Theater Wiesbaden sluttet han seg til Komichen Opera Berlin. I Berlin jobbet han tre år som Head of Planning and the Head of he Younge operation og Head of Casting. Han vil også være å se i Salzburg Easter Festival i samme posisjon fra høsten 2021.

Eytan Pressen, Israel

eytan-pessen-photo-by-kinga-karpati-3

Eytan Pessen er en internasjonalt anerkjent pianist og coach for sangere. Han har tidligere vært direktør for Semperoper Dresden, leder for rollebesetningen på Stuttgart Opera og kunstnerisk konsulent for Ruhr2010, Teatro Massiomo i Palermo og Teatro San Carlo Napoli. Pessen har studert i Tel-Aviv, Philadelphia og New York, hvor han startet som vocal trener for Metropolitan Opera Young Artist program. Fremføringer som pianist, vokal og piano mesterklasser i teater, konsert haller og festivaler verden rundt, inkludert Frankfurt, Paris, San Francisco, Warsawa, Zurich, Cencertgebouw, Wigmore Hall, Carnegie Hall, Rheingau, Turku, Miskolc og Wildbad festivaler. Eytan er også jevnlig jurymedlem for flere internasjonale sang konkurranser. 

jury_no_randi-og-pcmoe