Gå til innholdet
Norsk | English
 

Artister

Mari Eriksmoen

Den norske sopranen Mari Eriksmoen var finalist i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2007, og har siden opparbeidet seg et imponerende repertoar på opera- og konsertscener over hele Europa. Eriksmoen ble nesten umiddelbart etter endt studieløp i Oslo, Paris og København tilbudt rollen som Zerbinetta i Theater an der Wiens oppsetning av Ariadne auf Naxos, hvilket var starten på et tett forhold til det prestisjetunge operahuset. Som en selvsikker og fleksibel konsertsanger, engasjeres Eriksmoen jevnlig i rollen som Solveig i Griegs Peer Gynt. Denne sesongen debuterer hun ved både Bayerische Staatsoper og på Savonlinna Opera Festival som Blondchen. 

c-mari-eriksmoen-5
Foto © Mari Eriksmoen


Lina Braaten

Lina Braaten arbeider som repetitør ved Operahøgskolen og som akkompagnatør ved Norges musikkhøgskole. Braaten har i år sitt tiårsjubileum i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, der hun de siste fem årene har vært akkompagnatør. Hun returnerer til konkurransen som en meget etterspurt akkompagnatør blant både sangere og instrumentalister. Braaten har vunnet premier for opptredener både som solopianist og i kammermusikk, blant annet førsteprisen i Nordic Lied Duo Competition.

lina_braaten_foto_johanna_sterner
Foto © Johanna Sterner


Mari Lunnan

Konferansier for finalekonserten i Den Norske Opera & Ballett er Mari Lunnan. Lunnan er en populær TV- og radiojournalist med 25 års erfaring fra NRK. Hun har vært vertskap for programkonsepter som «Ring inn Musikken» og «Musikkmosaikk» i NRK Klassisk, der hun har presentert nyutgivelser og konserter, og gjort intervjuer med nasjonale og internasjonale musikere. Lunnan er også vert for TV-programmet «Orkestersofa» – et samarbeid mellom NRK Klassisk og Oslo Filharmonien. Hun er utdannet innen utøvende sang ved Norges musikkhøgskole, og synger for tiden i Oslo Domkor.

_ale4794-copymari_lunnan2-2Operaorkesteret

Operaorkesteret ble etablert i 1827 og befinner seg i toppsjiktet av orkestre i Norge. Under ballett- og operaforestillinger hører du dem gjerne fra orkestergraven, men de siste sesongene har orkesteret også gjort egne opptredener på scenen. Operaorkesteret kan med perfeksjon skape rammeverket for hvilken som helst operaforestilling, og vil akkompagnere finalistene under den store finalekonserten fredag 23. august. 

operaorkesteret_foto_erik-berg
Foto © Erik Berg


Risto Joost

Risto Joost har siden 2009 vært Conductor in Residence ved Nasjonaloperaen i Estland. Joost har dirigert flere internasjonalt anerkjente operaer og høstet stor anerkjennelse for sitt arbeid både i orkestergraven og på scenen. Repertoaret hans spenner fra barokk til de mest utfordrende stykker av moderne komponister. I 2019 ble han kåret til årets estiske musiker av den estiske rikskringkastingen. Han vant også Malko Conducting Competition i 2015 og Jorma Panula Conducting Competition i 2012. Under årets finalekonsert i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, er det Joost som leder Operaorkesteret.

l46qsdphxzctzlcpaovvq23xo4ghpz8l1s3xngr4gyc
Foto © Mait Jüriado


Stefan Herheim

Stefan Herheim er født i Oslo, og begynte å regissere operaer med sitt eget dukketeater som ensemble i en alder av seks år. I dag er han Norges mest berømte operaregissør. Som del av årets konkurranseprogram, holder Herheim en mesterklasse i sceneteknikk. Herheims internasjonale karriere gjenspeiler hans innovative tilnærming til opera og hans ønske om å bringe ny kraft til den gamle kunstformen, noe som gjør at han stadig er høyst relevant. Han har undervist som gjesteforeleser ved flere av de europeiske akademiene, og han utfordrer og inspirerer dagens operastudenter til å møte morgendagens utfordringer.

stefan-herheim2_photo-dnob
Foto © Den Norske Opera & Ballett


Sumi Jo

Den sørkoreanske sopranen Sumi Jo er den mestselgende klassiske sangeren i verden, med over 50 album-utgivelser. Hun har oppnådd stor anerkjennelse for sin stemmes fleksibilitet, presisjon og varme, samt hennes fremragende musikalitet. Hennes opptredener inkluderer konserter under de olympiske vinterleker i Sotsji, olympiske sommerleker i Beijing og paralympiske vinterleker i Pyeongchang, der hun er æresambassadør. For sine opptredener i opera og konserthus verden over har Jo alltid blitt møtt med fremragende anerkjennelse, både fra presse og offentligheten. I sesongen 2016-2017 feiret hun 30-årsjubileet for sin internasjonale debut som operasanger.

sumi-2015-website-4-c_bw
Foto © Youngho Kang


Sveinung Bjelland

Sveinung Bjelland er en av Norges fremste klassiske pianister. Han underviser ved Norges musikkhøgskole og Universitetet i Agder. Hans innspilling av Scarlatti og Mendelssohns sonater høstet internasjonal anerkjennelse, og ble nominert til Spelemannsprisen i 2006. Bjelland har senere fulgt dette opp med en rekke andre innspillinger. Hans siste album, som kom ut i juni 2018, inneholder solokonserter av Chopin og Schumann og har mottatt storartede anmeldelser. Bjelland er ettertraktet både som solist for Norges ledende orkestre og som kammermusiker verden over.

sveinung_bjelland_foto_anna-julia-granberg
Foto © Julia Granberg


Victoria Bomann-Larsen

Victoria Bomann-Larsen arbeider som regissør ved Den Norske Opera & Ballett. Bomann-Larsen startet sin karriere ved Mainfranken Theater Würzburg i Tyskland, der hun assisterte kjente navn som Hermann Schneider, Bernhard Stengele og Nada Kokotovic. Etter at hun flyttet tilbake til Oslo i 2010, har Bomann-Larsen assistert blant annet Stefan Herheim, Calixto Bieito, Tatjana Gürbaca og Annilese Miskimmon, samt vært ansvarlig for nyoppsetninger av flere store produksjoner ved Den Norske Opera & Ballett. Hun er én av de fire grunnleggerne av Femte Rad Produksjoner, og har initiert, produsert og regissert verdenspremieren av Simon av Gerhard Stäbler som gikk av stabelen i 2015. Hun underviser og regisserer også jevnlig ved Operahøgskolen.

victoria-bomann-larsen-2976