Gå til innholdet
Norsk | English
 

Vinnere fra Norge, Frankrike og Ukraina

Publisert av Mie Inchley

H.M. Queen Sonja with the QSIMC 2015 winners. Photo: Marius Nyheim Kristoffersen.
Det norske stjernetalentet, sopranen Lise Davidsen (Norge), gikk av med seieren i en svært spennende finale på Operaens hovedscene fredag 21. august. Andreprisen gikk til Elsa Dreisig, sopran (Frankrike) og tredjeprisen gikk til Yuriy Yurchuk, baryton (Ukraina). De to finalistprisene gikk til Leon Kosavic, baryton (Kroatia) og Alexey Lavrov, baryton (Russland). Hennes Majestet Dronning Sonja delte ut prisene.

Tre priser til Davidsen

Sangerne kjempet om en samlet prispott på rundt kr. 600.000, i tillegg til attraktive opera- og konsertengasjementer. Norske Lise Davidsen sikret seg hele tre priser under årets konkurranse: 1. pris: på € 40 000, Pris for beste fremføring av norsk musikk: € 1 500 og Ingrid Bjoners Stipend (som tildeles beste norske deltaker) på NOK 75 000.

De andre prisene var i år:
2. pris € 10 000
3. pris € 5 000
To finalistpriser pålydende € 1 500


En utrolig reise

- Man må ikke glemme den utrolige reisen disse fem unge talentene har vært gjennom for å komme til den avgjørende runden, og hvor stort mot som kreves for å stå på en scene som Den Norske Opera & Ballet, der alt kringkastes av NRK. En stor gratulasjon går til alle finalistene, for en kveld spekket av uforglemmelige musikalske øyeblikk! Jeg er sikker på at disse sangerne vil finne veien til den internasjonale scene innen kort tid. Jeg gleder meg til å følge med på dem videre, sier juryleder Sophie de Lint.

- Den kunstneriske kvaliteten i årets konkurranse har vært den høyeste noen gang, sier daglig leder Lars Hallvard Flæten. Jeg er også glad for å kunne si at vi er i konstant utvikling og at vi vokser. Jeg mener det er riktig å si at de ti konkurransedagene nå er blitt nesten som en festival, med konserter og mesterklasser og mange ulike grupper og bidragsytere involvert.


En ny verdensstjerne

Lise Davidsen, fra Stokke i Vestfold, har allerede gjort seg internasjonalt bemerket denne sommeren. Davidsen gikk av med seieren i Placido Domingos Operalia, i tillegg fikk hun både publikumsprisen og Birgit Nilsson-prisen. I den prestisjefylte Belvedere-konkurransen i Amsterdam vant hun både 2.prisen, publikumsprisen og den internasjonale medieprisen.

Davidsen er utdannet med en bachelor i sang fra Griegakademiet i Bergen, og har en master fra Det Kongelige Operaakademiet i København fra våren 2014 hvor hun studerte under en av Europas fremste sangpedagoger, Susanna Eken. “Lise Davidsen er et av de største sangtalentene jeg har hørt noen gang”, Per Boye Hansen, Operasjef.

Finalen ble overført på NRK fra Operaens hovedscene. Finalistene ble akkompagnert av Oslo-Filharmonien, dirigent var John Helmer Fiore.