Gå til innholdet
Norsk | English
 

-En helt spesiell uke

Publisert av Mie Inchley

Photo: Camilla Storvollen
Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse skal være en døråpner for unge talenter til verdens operascener. Denne våren var fire tidligere deltakere med i Den Norske Opera & Balletts kritikerroste La Traviata. Her forteller to av dem, Audun Iversen og Caroline Christensen, om hvilken effekt konkurransen har hatt for dem.

Baryton Audun Iversen (38) vant konkurransen i 2007. Han spilte Germont i vårens oppsetning av La Traviata. Sopranen Caroline Christensen, som var deltaker i 2013, er nå solistpraktikant ved Operaen og sang rollen som Anina. Hovedrollen Violetta ble sunget av sopran Kristina Mkhitaryan (Russland), som vant forrige konkurranse, i 2013. Vi møtte dem på Operataket til fotoshoot og en prat.


Fikk mye oppmerksomhet

- Jeg husker det kjempegodt, sier Audun med en stemmeklang som bare en operasanger kan frembringe. - Det var en helt spesiell uke, hele opplegget. Det var livsendrende på mange måter. 

Audun var fortsatt student i Danmark, med lite konserterfaring, da han deltok i konkurransen. - Jeg var en godt bevart hemmelighet, sier han med et smil. 

De gode tilbakemeldingene og oppmerksomheten han fikk her hjemme i Norge, betydde enormt mye. 

- Jeg var på et stadium der jeg fremdeles skulle studere et år til, og alt var så ferskt. Det var overveldende egentlig. Men, det ble jo lagt merke til.

Bygget nettverk

Også for Caroline var konkurransen en ny og inspirerende opplevelse. Hun hadde nylig avsluttet sine studier ved Operahögskolan i Stockholm, da hun ble valgt ut til å delta i konkurransen i august 2013.

- Det var en god trening og ga verdifull erfaring som særlig kommer til nytte på auditions. Det viktigste jeg tok med meg var de personlige tilbakemeldingene fra juryen, som var både faglige og ærlige, sier Caroline. 

- Jeg fikk også bygget et nettverk, og fikk kontakter som har vært veldig viktige for meg.

Kort tid etter konkurransen fikk hun ett års engasjement som solistpraktikant hos Den Norske Opera & Ballett, der La Traviata er hennes seneste forestilling. 


Åpnet dører

Audun opplevde også at dører åpnet for ham etter konkurransen. Prisen gjorde det lettere å få auditions, og dermed jobber. Han har blant annet oppnådd engasjementer ved Royal Opera House - London, Lyric Opera Chicago, San Francisco Opera og Teatro dell’Opera Roma, for å nevne noen. 
Og selv nå, flere år senere, merker han effekten av å ha vunnet Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

- Det at konkurransen gir deltakerne mulighet til å vise seg frem for agenter, casting-ansvarlige og programsjefer fra orkestre og operahus i hele verden, er av stor betydning i en bransje som er utpreget internasjonal. 

Å vinne konkurransen gjorde at han også her hjemme i Norge fikk oppmerksomhet. Noen få måneder etter å ha vunnet, vendte han tilbake til Oslo for et nytt høydepunkt i karrieren: en rolle i finalen i Figaros Bryllup under åpningen av det nye operahuset.

- Det husker jeg som et av de mest ærefulle oppdragene jeg noensinne har fått!

Ikke bare har selve bygget blitt en av Norges største turistattraksjoner, men kvaliteten på oppsetningene her er ekstremt høyt, sier Audun. 

Caroline er enig: - Jeg opplever absolutt at vi i Norge er stolte av Operaen, og det har vi grunn til å være. Det er en fantastisk bygning og det skjer mye spennende her.


Fikk oppfylt drømmen

Caroline har hatt det travelt. Det har vært et lærerikt år, og travlere skal det bli. I sommer kan du oppleve henne i Flaggermusen på Oscarsborg. Til høsten blir det turné med den komiske operafarsen Viva la Mamma, som er et samarbeid mellom Riksteatret og Den Norske Opera & Ballett.

For Caroline er det å kunne leve av å være operasanger en drøm som har blitt oppfylt. Drømmen startet med hennes aller første operaopplevelse, Figaros Bryllup på Folketeatret. 

- Det er en historie som tanten min blir aldri lei av å fortelle, for det var hun som tok meg med. Jeg gikk inn i salen under pausen, mens den ennå var tom: Her skal jeg synge en gang utbrøt jeg! 

For årets unge talenter kan konkurransen også bli starten av en spennende historie...