Gå til innholdet
Norsk | English
 

- Det er ikke bare å synge "pent"

Publisert av Mie Inchley

Årets uttaksjury har igjen hatt en svært krevende oppgave med å velge ut årets deltakere. - Trenden fra forrige konkurranse har forsterket seg, og vi har en stor gruppe som er godt kvalifisert, sier juryleder Svein Bjørkøy.

Svein Bjørkøy, som selv debuterte som tenor i Operaen i 1980 og har vært professor ved Norges musikkhøgskole siden 1999, skulle gjerne hatt med flere av de 223 sangerne som søkte om plass i årets konkurranse. 41 kom gjennom nåløyet.

- Det er en ganske krevende oppgave. Når det er så høyt nivå blir det litt skjønnsmessige vurderinger. Gruppen kunne vært vesentlig større om vi hadde plass. Vi kunne hatt med langt flere og fortsatt holdt et høyt nivå.

- Det er ikke bare å synge “pent”

Hvordan vurderer dere kandidatene?

- Å vurdere nivået er en "tricky business". Repertoaret er stort sett knyttet til opera, så vi velger ut stemmer som har en kvalitet og musikalitet som er egnet til opera. Det er ikke bare å synge «pent». Vi vurderer samtidig andre kvaliteter som kreves av en operasanger, både stemmemessig og evnen til å fremstille en rollefigur på en troverdig måte. Det å utforme en «karakter» er viktig.

Er det vanskelig å vurdere dem utifra søknadsvideoen alene?

- Man opplever alltid noen overraskelser når de synger live. Noen har jobbet veldig godt med videoene for å få til et veldig godt opptak. Noen har ikke lagt så mye i det. Når det kommer til selve konkurransen kan prestasjonene bli annerledes enn forventet. Ofte er overraskelsen på den positive siden. En fil sier ikke alt, og det kommer ikke frem hvor klangrik og bærekraftig stemmen er.

Hvordan er nivået i forhold til tidligere konkurranser?

- Trenden fra forrige gang har forsterket seg. Vi hadde veldig mange gode kandidater i 2013 også. Vi ser en positiv utvikling når det gjelder nivået på deltakere. Jeg kan absolutt si at konkurransen er på et veldig høyt nivå uten å overdrive. Nivået har også blitt jevnere. Det er flere på toppen, det vil si på det øverste nivået i forhold til alder og det man kan forvente av unge sangere.